Därför misslyckas många ledare och hur du ändrar på det
Vad händer om vi slutar investera i våra ledare?
Har du någon gång funderat över varför vissa arbetsplatser kännetecknar framgångar medan andra präglas av hög personalomsättning, låg motivation och utbrändhet? Svaret ligger i ledarskapet. En ledare har makten att antingen inspirera och lyfta en organisation eller att skapa en miljö där människor inte trivs. Ändå förväntas ledare ofta axla sitt ansvar utan att ges rätt verktyg, stöd eller utbildning. Det är dags att vi förändrar det.
Vi behöver börja öka medvetenheten kring hur våra ledarskapsbeteenden påverkar människorna i vår omgivning. I ett tidigare inlägg skrev jag om vikten av att rekrytera rätt typ av ledare, att ta steget bort från en kompiskultur och istället kliva in i en kompetenskultur. Det handlar inte om att en ledare som rekryterats genom personliga relationer inte kan bli framgångsrik i sitt ledarskap. Dock ser vi alltför ofta att den typen av rekryteringar leder till att ansvaret och vikten av ledarskapet undermineras.
Oavsett hur en ledare tillsätts behöver alla ledare vägledning och verktyg för att kunna utvecklas. Det finns en ofta en förväntansbild om att en bra ledare ”bara ska kunna leda” men sanningen är att ledarskap är en kompetens som kräver ständig utveckling. Vi ser ofta att ledare förväntas bära stort ansvar men sällan får den utbildning och coachning som krävs för att lyckas i sina roller. Detta är inte bara en missad möjlighet för ledare, det tenderar att bli en direkt risk för hela organisationen.
Ledarskapets inverkan på hela organisationen
Att inte investera i sina ledare kan få långtgående konsekvenser. Statistik visar att över 60 % av alla som söker nytt jobb eller säger upp sig gör det på grund av något ledarskapsrelaterat. Det betyder att ett bristande ledarskap inte bara påverkar individen utan hela verksamheten. Företag som inte prioriterar ledarskapsutveckling riskerar att tappa ovärderlig kompetens – kompetens som kan vara både dyr och svår att ersätta.
Så vad kan vi göra? Vi behöver ta ett krafttag för att ge våra ledare rätt förutsättningar. Det handlar inte bara om att vi har höga förväntningar på dem, vi måste också ge dem verktygen att möta dessa förväntningar. Kontinuerliga utbildningar, föreläsningar och coaching inom ledarskap och organisationsutveckling borde vara en självklarhet för alla.
Självmedvetenhet – nyckeln till bättre ledarskap
Jag är övertygad om att all utveckling inom ledarskap börjar med självinsikt. För att kunna leda andra behöver vi förstå oss själva. Vad triggar oss? Hur reagerar vi i olika situationer? Vilka beteenden påverkar vår omgivning och hur? Genom att koppla våra handlingar till våra tankar och känslor kan vi börja skapa beteendeförändringar. Och det är först när vi förändrar våra beteenden som vi kan börja se en positiv effekt på ledarskapet och medarbetarskapet.
Låt oss skapa förståelse för varför vi gör som vi gör som ledare, framför allt, vilken effekt det har på vår omgivning. Genom att investera i våra ledare skapar vi inte bara starkare organisationer, utan också välmående arbetsplatser där människor trivs, presterar och utvecklas.
Jag arbetar med att utbilda och coacha ledare i deras roller. Mitt mål är att ge dem verktygen för att inte bara bli bättre ledare, utan också skapa en arbetsmiljö där både de själva och deras medarbetare mår bra. För i slutändan handlar ledarskap inte om titlar eller makt, det handlar om människor.
Kontakta mig idag om ni vill veta mer om hur ni kan skapa självmedvetenhet – och därigenom bygga en mer välmående, engagerad och framgångsrik arbetsplats.