Från kompiskultur till kompetenskultur – rekrytera rätt ledare
Företag måste ta ett större ansvar för vilka de utser till ledare. På många arbetsplatser ser jag tyvärr att rekryteringar ofta grundas på personliga relationer snarare än faktiska ledaregenskaper. Ofta premieras den som har en nära relation till rekryteraren eller den som presterat bäst inom organisationen, vilket inte nödvändigtvis innebär att personen är lämpad som ledare. Detta kan resultera i att personer utan tillräcklig emotionell mognad får en ledarroll, vilket riskerar att påverka arbetsmiljön negativt.
Idag vill de flesta avancera i sin karriär. Att bli ledare ses ofta som ett statusmässigt kliv uppåt snarare än ett ansvar gentemot andra. Men när drivkraften bakom ledarskap handlar mer om personlig framgång än om att leda och stötta, riskerar vi att få chefer som inte ser sina medarbetares behov. Studier visar att ledare med hög emotionell intelligens skapar team med större samhörighet och engagemang. De kan hantera sina egna och andras känslor på ett konstruktivt sätt, vilket bidrar till en mer hälsosam arbetsmiljö och bättre resultat för organisationen.
Ett bristande ledarskap är en av de största orsakerna till psykisk ohälsa på arbetsplatser. Att vara ledare innebär mer än att bara ha en titel – det kräver en vilja att utvecklas och en förståelse för det ansvar man har för sina medarbetares välmående. Enligt forskning finns ett tydligt samband mellan en chefs förmåga att skapa goda relationer och medarbetarnas motivation och prestation. Ett bra ledarskap minskar personalomsättningen och bidrar till en tryggare arbetsplats.
Vi behöver ett nytt synsätt på rekrytering av ledare. Det handlar inte om att hjälpa någon att uppnå ett statusjobb, utan om att bygga en organisation där ledare rekryteras utifrån sina personliga kvalifikationer och sin förmåga att skapa en trygg arbetsmiljö. Endast då kan vi förbättra arbetslivet och långsiktigt skapa hållbara och framgångsrika organisationer.
Så rekryterar du rätt ledare
- Emotionell intelligens – Se till att kandidaten har förmågan att förstå och hantera sina egna och andras känslor. Detta är en avgörande faktor för att bygga starka team och skapa en trygg arbetsmiljö.
- Kommunikationsförmåga – En bra ledare måste kunna kommunicera tydligt och lyhört, både när det gäller att inspirera medarbetare och hantera konflikter på ett konstruktivt sätt.
- Värderingar och ledarskapsstil – Det är viktigt att kandidatens värderingar stämmer överens med organisationens och att deras ledarskapsstil passar den kultur man vill skapa.
- Fokus på teamet, inte sig själv – En god ledare sätter medarbetarnas behov och utveckling i första rummet snarare än att söka personlig framgång.
- Struktur och beslutsfattande – Att kunna fatta beslut utifrån fakta och inte personliga preferenser är en viktig egenskap hos en ledare.
- Rekryteringsprocess med test och övningar – Använd tester och scenariobaserade övningar för att utvärdera kandidatens verkliga ledarförmåga i praktiska situationer.
Behöver ni hjälp att forma era ledare med ledarskapsutbildningar eller föreläsningar som gör skillnad, kontakta oss så berättar vi mer!
Ledarskap

LEDA MED
SJÄLVINSIKT
Vi ger dig insikten om varför du gör som du gör, och hur det påverkar din omgivning.

SKAPA HÅLLBARA
ORGANISATIONER
Verktyg och metoder för att hjälpa företag, organisationer och idrottsverksamheter att skapa hållbara strukturer och kulturer.

TILLITSFULLA
ARBETSPLATSER
Vi hjälper dig att förstå hur du skapar en kultur av tillit som driver verksamheten framåt där ni prestera på topp.

HÖGPRESTERANDE
TEAM
Få insikter och verktyg för att bygga team som känner ansvar för sina egna prestationer, levererar konsekvent och växer tillsammans med verksamheten.